Wednesday, July 8, 2015

Virtuell guidad tur av Tidningsprojektet vecka 28


Välkomna till utställningen "Tidningsprojektet"!



Skaparna av projektet heter Lotta Karlsson och Moa Liljander.

 Lotta Karlsson är från början utbildad arkeolog och journalist.
Hon har även studerat konst på Gerlesborgsskolan Bohusläns
två-åriga grundläggande konstutbildning.
Till vardags arbetar hon med webb och information på Munkedals kommun.

Moa Liljander utbildade sig till frisör på gymnasiet.
I utbildningen ingick även en kurs i make up.
Till vardags arbetar även hon på Munkedals kommun,
där hon är registrator/administratör.



 

Lotta Karlsson fick idén till konstprojektet när hon funderade på hur hon skulle kunna kombinera mode-/studiofotografering med layout och samtidigt jobba med flera deltagare. Hon ville se hur det skulle kunna kännas att arbeta vid en modefotografering, inspirerad av modellprogram på teve. Idén formades sedan till att bli ett projekt där släkt och vänner fick frågan om de skulle vilja vara omslagsmodeller i sina favorittidingar. Moa Liljander tillfrågades om hon skulle kunna vara frisör i detta projekt. Moa svarade ja och hon kunde även tänka sig att sminka deltagarna om de vill. Lotta och Moa träffades för att spåna fram projektet tillsammans. Efter en del huvudbry enades de till slut om att kalla konstprojektet för Tidningsprojektet, rätt och slätt. Tio personer (tolv inklusive Lotta och Moa), fem var, tillfrågades om de ville delta i projektet. De fick helt själva välja vilken tidning som var deras favorit och vad de vill ska stå på omslagets puffar.

För att förtydliga: Utställningen och de fiktiva tidningsomslag inte är sponsrade, administrerade av eller associerade med någon av tidningarna.

Lotta och Moa tror dock att tidningarna enbart ser det som positivt eftersom de genom projektet får en fingervisning om vad en av deras läsare vill läsa om i deras tidning.

Deltagarna informerades om att slutresultatet kommer bli ett fiktivt tidningsomslag som kommer hänga på Lottas utställning i kommunhuset Forum i Munkedal. Från början var det bara tänkt tre veckor men då utställaren som skulle hängt efter Lotta lämnade återbud fick hon erbjudandet att ställa ut i sex veckor. Något hon tackade ja till. Nu uppkom möjligheten att slå på stort och även visa vägen fram till slutresultatet.

Det ni ser i utställningen den här veckan är den första fasen i projektet. Idén och kontakten med tidningarna. Lotta var egentligen inte ute efter att be om lov från tidningarna men ville samtidigt försäkra sig om att de samtyckte till projektet eftersom hon kommer använda deras logotyper, något som i vissa fall annars kan leda till rättsliga tvister. Samtliga tillfrågade tidningar förutom en har visat entusiasm och intresse för projektet. Den tidning som Lotta väntar på svar från är Allt om Resor, svaren dröjer på grund av semestertider. Om svaret blir negativt kommer personen som valt Allt om Resor som sin favorittidning tyvärr behöva välja en annan tidning. Lotta och Moa hoppas dock på positivt svar även från denna.

Lotta har målat text och tidningarnas logos direkt på väggen i utställningen, något hon inte tidigare provat och som hon tycker ger en spännande känsla av förgänglighet. Verken finns inte mer när utställningen är slut. Utställningen dokumenteras dock på hennes konstblogg.

Slutresultatet, tidningsomslagen, layoutar Lotta i Adobe-programmen Photoshop och InDesign. Hon tycker det ska bli spännande att få layouten så exakt som möjligt, det ska se ut som att det är de riktiga tidningarna - även om det kommer framgå att det är ett konstprojekt. Det kommer bli en utmaning att hitta rätt typsnitt.




Under projektets gång kommer Lottas konstblogg artbylottakarlsson.blogspot.se att fungera som en sorts dokumentation av utställningen.





Under varje tidnings logo presenteras under den här veckan tidningarnas kommentarer om projektet.






Lottas val av favorittidning, Allt om Trädgård, har även visat intresse för att skriva något om projektet på deras webb.



På grund av semestertider dröjer tyvärr svaret från Allt om Resor.



Magasinet Jeanne d'Arc Living är positiva till projektet men vill att vi har med följande text: "This exhibition and the cover of Jeanne d'Arc Living is in no way sponsored, administered by or associated with Jeanne d'Arc Living.". Detta kommer även att framgå i det slutliga resultatet av omslagen för samtliga tidningar. För att översätta och upprepa: Utställningen och de fiktiva tidningsomslagen är inte sponsrade, administrerade av eller associerade med någon av tidningarna.



Även tidningen Julia visade intresse för att skriva om projektet på deras webb.




Svaret från Älskade Hem dröjde förmodligen på grund av semestertider, men nu har de givit sitt "go".



Välkomna att besöka utställningen "live" i kommunhuset Forum, på Centrumtorget i Munkedal, Bohuslän.
Kommunhuset är öppet klockan 08.00-16.00 måndagar-fredagar.
Utställningen pågår 6 juli - 14 augusti 2015.

Nästa vecka visas "före-bilder" på omslagsmodellerna och skisser över deras tidningsomslag.


Tidningsprojektet: Skapandet av utställningen, första veckan


 Ett blankt ark.



 
Väggen behövde först bättras på med vit färg
för att dölja gamla spikhål och blyertsmarkeringar.




 Som sällskap hade jag en ljudbok.
 


 Presentationen av mig och Moa tar form.



På den fristående "väggen" kommer en förklarande text om projektet att målas.



 Jag blev dock inte nöjd med utseendet på texten.



 Ritade upp stödlinjer för de tolv tidningarnas logotyper.



 Det var riktigt roligt att måla igen efter ett års uppehåll.



 Första logon klar. Ganska lik.





 Fick ha förlagan att titta på, annars är alla logos målade på fri hand.



Logotyperna på väggen är endast menade att vara som rubriker
- men var väldigt roliga att måla.
Jag har dock blivit mer förlåtande mot mig själv med åren,
så exaktheten är inte exakt.
Layouten på de fiktiva tidningsomslagen kommer däremot bli exakta.





Stödlinjerna ska suddas bort, men suddigummit tog slut i går.







Tidningarnas kommentarer om projektet

Nu har alla tidningar förutom en kommenterat projektet och samtliga är positiva, vilket är jätteroligt. Jag vill dock klargöra att utställningen och kommande fiktiva tidningsomslag inte är sponsrade, administrerade av eller associerade med någon av tidningarna. Det är ett konstprojekt.


Monday, July 6, 2015

Nu är utställningen om Tidningsprojektet igång!

I dag började jag skapa utställningen i kommunhuset Forum i Munkedal. Följ fortsättningen här på bloggen.